Klik Kandungan!

> > > >

Thursday

Sedekah Yang Paling Murah


Abu Yazid Al Busthami(pelopor sufi),pada suatu hari pernah didatangi oleh seorang lelaki yang wajahnya kusam dan keningnya selalu berkerut.

Dengan murung lelaki itupun kemudiannya mengadu;"Tuan Guru, sepanjang hidup saya ini, rasanya tidak pernah lepas saya beribadah kepada Allah SWT. Orang lain sudah terlena, saya masih bermunajat. Isteri saya belum bangun dari tidurnya, saya sudah pun mengaji. Saya juga bukan seorang yang pemalas mencari rezeki , Tetapi mengapakah saya selalu malang dan kehidupan saya penuh dengan kesulitan?"


Sang Guru menjawab sederhana ;"Perbaikilah penampilanmu dan ubahlah roman mukamu. Kau tahu, Rasulullah adalah penduduk dunia yang miskin namun wajahnya tidak pernah keruh dan selalu ceria. Sebab menurut Rasulullah, salah satu tanda penghuni neraka ialah muka masam yang membuat orang curiga kepadanya."


Lelaki itu tertunduk. Maka dia pun berjanji akan memperbaiki penampilannya. Wajahnya senantiasa berseri. Setiap kesedihan diterima dengan sabar, tanpa mengeluh. Alhamdullilah sesudah itu dia tak pernah datang lagi untuk berkeluh kesah.


Sebagaimana kata Rasulullah;"Sesungguhnya Allah itu indah dan mencintai keindahan." Namun demikian tidak bererti Islam mengajarkan kemewahan. Islam justeru menganjurkan kesederhanaan. Baik dalam berpakaian, merias tubuh mahupun dalam sikap hidup sehari-hari. Nabi sendiri jubahnya seringkali sudah luntur warnanya tapi senantiasa bersih. Umar bin Khattab walaupun jawatannya khalifah, pakaiannya sangat sederhana dan bertambal-tambal. Tetapi keserasian selalu dijaga. Sikapnya ramah, wajahnya senantiasa mengulum senyum bersahabat. Roman mukanya juga berseri.

Maka tidak hairankah jika Imam Hasan Al Basri berpendapat;- ''awal keberhasilan suatu pekerjaan adalah roman(riak) muka yang ramah dan penuh senyum.'' Bahkan Rasulullah menegaskan;- ''Senyum adalah sedekah paling murah tetapi paling besar pahalanya. ''


Demikian pula seorang suami atau seorang isteri. Alangkah celakanya rumah tangga jika suami isteri selalu berwajah tegang. Sebab tidak ada persoalan yang dapat diselesaikan dengan mudah melalui kekeruhan dan ketegangan. Dalam hati yang tenang, pemikiran yang dingin dan wajah cerah, Insya Allah, apapun persoalannya nescaya dapat diatasi. Inilah yang dinamakan keluarga sakinah, yang didalamnya penuh dengan cinta dan kasih sayang. :)

sumber:- sepaku.net/sepaku-nur-addin/6820-sedekah-yang-paling-murah.html


Mungkin dengan senyuman ikhlas dari hati kita itu, dapat membantu menceriakan hari seseorang. :) Selamat beramal dengan senyuman.:)


Kata-kata Indah Senyuman:-

Senyuman adalah ibarat perhiasan batin,

Melahirkan apa yang tersimpan pada dalaman,

Senyumlah Walaukemanapun Anda tujui,

Maka bersinarlah di sana Cahaya Kegembiraan.

Menjadikan hari-hari lebih ceria,

Senyumlah selalu agar Alam juga turut tersenyum.


No comments:

Post a Comment

My Falling Butterflies. Same Like I'm Falling In Love With You.

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...