Klik Kandungan!

> > > >

Tuesday

Mencipta Masa Depan


Memang mudah terlintas maksud turutan perkataan tersebut di dalam minda kita. Namun adakah ia sama dengan pemikiran orang lain? Sudah tentu ianya berbeza dan sering bercanggah antara satu sama lain. Dalam pada itu sebenarnya telah wujud persamaan antara perbezaan pemikiran tadi.


Walau bagaimanapun mungkin anda boleh bersetuju dengan saya sekiranya saya mengatakan maksud yang sebenar bagi perkataan-perkataan tersebut adalah dengan satu perkataan iaitu cita-cita. CITA-CITA membawa maksud HARAPAN dan IMPIAN yang cuba direalitikan oleh setiap insan yang bergelar manusia pada masa hadapan.


Ada bermacam cita-cita yang boleh kita impikan. Usahawan Yang Berjaya, Guru, Doktor, Arkitek, dan banyak lagi pekerjaan yang sering kita impikan. Namun begitu, Ada juga manusia yang bercita-cita sesuatu perkara yang negatif contohnya merompak, melepak, menganggur,berfoya-foya, raja judi, perogol dan sebagainya.


Semua yang disenaraikan ini adalah berkaitan dengan cita-cita makhluk yang bergelar manusia. Cita-citalah yang mempengaruhi seseorang manusia itu untuk belajar. Sebagai contoh, seseorang itu mempunyai keinginan untuk menjadi seorang guru.Walau bagaimanapun, syarat untuk menjadi seorang guru mesti memiliki kelulusan sekurang-kurangnya ijazah sarjana muda. Untuk memiliki ijazah sarjana muda pula kita harus melanjutkan pelajaran ke Institut Pendidikan Guru atau melanjutkan pelajaran ke Universiti dahulu.


Seseorang itu juga perlu menghabiskan pelajarannya di peringkat Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) dahulu sebelum dapat melanjutkan pelajaran ke universiti.Begitulah selanjutnya sejak daripada peringkat tadika lagi.Sememangnya ada turutan tersebut dalam meniti kehidupan.


Namun, Adakah turutan itu terasa kelazatannya? Kelazatan di sini bermaksud sejauh mana kita berusaha menempuh hidup yang diimpikan itu.


Impian tak tercapai...? Ia tidak mustahil untuk dicapai. HANYA FIKIRAN YANG MENENTUKAN KEBERJAYAAN KITA MEMPEROLEH APA YANG KITA INGINKAN PADA MASA DEPAN. Di dalam liku-liku hidup ini, Berusahalah mengikut landasan dan keperluan yang betul.Bukan sahaja kita akan memperoleh impian yang sekian lama kita simpan, Kita juga akan memperoleh kenikmatan dan juga kebahagiaan di dalam hidup ini.


Namun, sebagai manusia sudah pasti ada yang membataskannya.Pastikan ia mengikut landasan syariat yang betul dan tidak menyeleweng supaya hidup bermasyarakat sentiasa dalam keadaan seimbang dan harmoni senantiasa.InsyaAllah... (iluvislam)


๑۩๑ Perbezaan Antara Mereka Yang Berjaya Dengan Yang Lain Bukanlah Kerana Kekurangan Kekuatan Atau Ilmu, Tetapi Lebih Kepada Kekurangan KESUNGGUHAN Dan KEMAHUAN Untuk BERUSAHA Mencapai Matlamat. Success Is A State Of Mind. If You Want Success, Start Thinking Of Yourself As A Success. ๑۩๑


No comments:

Post a Comment

My Falling Butterflies. Same Like I'm Falling In Love With You.

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...